18/02/2014: Επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο Πολιτισμού


Επίσκεψη στο Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, με παιδιά από το Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Βαλκανικές διαδρομές στην διαπολιτισμική ιστορία της Χερσονήσου της Αίμου» στις 18/02/2014.

Η συνάντηση μας ήταν προγραμματισμένη και είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε μια μεγάλη ξενάγηση με την βοήθεια του αρχαιολόγου-επιμελητή κ. Παναγιώτη Καμπανά.

Η πρώτη έκθεση «Εκ Θεσσαλονίκης Φως» παρουσίαζε την καθοριστική συμβολή των Θεσσαλονικέων αδελφών Κωνσταντίνου-Κυρίλλου και Μεθοδίου στην επινόηση της σλαβικής γραφής, την καθιέρωση του κυριλλικού αλφάβητου, καθώς και τη διάδοση του Χριστιανισμού στον κόσμο της σημερινής Κεντρικής Ευρώπης. Μέσα από το υλικό της έκθεσης τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τη μεσοβυζαντινή Θεσσαλονίκη και ιδιαίτερα το άγνωστο ΙΧ αι., το πνευματικό και πολιτιστικό υπόβαθρο στην πόλη και την Κωνσταντινούπολη, η διπλωματική και ιεραποστολή και εκπολιτιστική δράση των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στις σλαβικές χώρες της σημερινής Κεντρικής Ευρώπης. Εκτός από το πλούσιο φωτογραφικό και εποπτικό υλικό, είδαμε και επιλεγμένο αυθεντικό υλικό με προέλευση τις Συλλογές του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, της 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων καθώς και της Συλλογής Γεωργίου Τσολοζίδη.

            Η έκθεση αυτή ήταν μια  εισαγωγή στη φωτογραφική έκθεση χειρογράφων «Το φως των Γραμμάτων», από τη Βουλγαρία  η οποία φιλοξενόταν ήδη από τον Νοέμβριο του 2013 στον άνω όροφο της ίδιας πτέρυγας του Μουσείου, στο πλαίσιο του έτους 2013, αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου που ανακήρυξε ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Η έκθεση είχε δημιουργηθεί από το Ινστιτούτο Πολιτισμού του Υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας και το Ίδρυμα Elena και Ivan Duj?ev σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη και το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίαςμε αφορμή τη συμπλήρωση 1150 χρόνων από την ιεραποστολή των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και τη δημιουργία του σλαβικού αλφαβήτου.       Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τα πιο πολύτιμα διακοσμημένα σλαβικά χειρόγραφα από τον ΙΧ αι. έως τον ΧΙV αι., τα οποία αποτελούν σημαντικό μέρος της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και σήμερα φυλάσσονται σε διάφορα μουσεία και πολιτιστικά ιδρύματα του κόσμου.

«Εκ Θεσσαλονίκης φως»

   
   

«Το φως των γραμμάτων»

Joomla Templates by Joomla51.com